Przemysł spożywczy stanowi specyficzną gałąź sektora przemysłowego, gdzie środki smarne muszą spełniać te same funkcje obniżenia kosztów produkcji i obsługi maszyn, a w konsekwencji podniesienia konkurencyjności wyrobów przy jednoczesnym sprostaniu bardzo wysokim wymaganiom odnośnie czystości produktów. Potwierdzają to certyfikaty NSF H1 amerykańskiej organizacji Food & Drug Administration, dopuszczające oleje i smary z grupy Cassida i FM do sporadycznego, a oleje z grupy Ondina do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Oprócz tego posiadają, zyskujące coraz większe znaczenie, dopuszczenia Kosher i Halal. W grupie tej oferujemy środki smarne tak do najpopularniejszych zastosowań jak układy hydrauliczne i przekładnie poprzez pompy próżniowe i układy przenoszenia ciepła do olejów do zamykarek puszek i aerozoli do łańcuchów. Potwierdzeniem jakości tych wyrobów są aprobaty i zalecenia w dokumentacjach praktycznie wszystkich wiodących producentów maszyn i urządzeń dla przemysłu spożywczego.