Środki smarne w przemyśle spożywczym – zalecenia i dobre praktyki

Środki smarne w przemyśle spożywczym – zalecenia i dobre praktyki

Środki smarne wykorzystywane w przemyśle spożywczym powinny zapewniać nie tylko odpowiednie smarowanie części maszyn, ale spełniać również wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa. Jakie substancje stosuje się zatem w przemyśle spożywczym? W jaki sposób się je klasyfikuje? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Z niniejszego artykułu dowiesz się tego:

  • Jakie cechy powinny mieć środki smarne stosowane w przemyśle spożywczym?
  • Jak klasyfikuje się smary do maszyn wykorzystywane w przemyśle spożywczym?
  • Czym kierować się przy doborze środków smarnych dla maszyn wykorzystywanych w przemyśle spożywczym?
  • Jakie środki smarne do wykorzystania w przemyśle spożywczym są dostępne w naszej ofercie?

Spis treści:

  1. Jakie są zalecenia dla środków smarnych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym?
  2. Smary do maszyn w przemyśle spożywczym – klasyfikacja
  3. Jak wybrać środki smarne dla maszyn w przemyśle spożywczym?
  4. Środki smarne stosowane w przemyśle spożywczym – oferta Jota

Jakie są zalecenia dla środków smarnych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym?

Zapewnienie właściwego smarowanie może być kluczowe dla prawidłowej pracy oraz długiej żywotności maszyn, o czym przeczytać można między innymi w artykule dostępnym pod linkiem: https://jota.net.pl/smar-do-lozysk-czyli-klucz-do-niezawodnosci-maszyn/. W przemyśle spożywczym oleje i smary muszą jednak posiadać nie tylko najlepsze właściwości eksploatacyjne, ale być również bezpieczne dla żywności, co określają odpowiednie normy. Na międzynarodowym rynku są to normy określane przez NSF International. Poza tym zgodnie z zaleceniem amerykańskiego instytutu Food and Drug Administration (FDA) środki smarne stosowane w przemyśle spożywczym muszą:

  • zachować obojętność smakową i zapachową, dzięki czemu nie będą wpływały na smak i aromat produktów spożywczych;
  • zachować obojętność fizjologiczną, dzięki czemu mogą mieć bezpośredni kontakt z żywnością;
  • zachować obojętność dla żywności, co sprawi, że wpłyną na jakość produktów spożywczych;
  • być odporne na środki dezynfekcyjne i czyszczące.

Smary do maszyn w przemyśle spożywczym – klasyfikacja

Oleje i środki smarne stosowane w przemyśle spożywczym klasyfikowane są z uwzględnieniem wspomnianych w poprzednim akapicie norm NSF. W praktyce pozwala to wyróżnić klasy:

  • NSF H1 – obejmuje smary stosowane w środowisku spożywczym, w którym występuje niewielka możliwość przypadkowego kontaktu z żywnością. Składniki smaru mogą zawierać jeden bądź kilka z dopuszczonych olejów bazowych, dodatków i zagęszczaczy;
  • NSF H2 – zaliczają się do niej standardowe środki smarne (niedopuszczone do kontaktu z żywnością). Są to smary wykorzystywane w tych miejscach urządzeń i części maszyn, w których nie ma możliwości kontaktu smaru z produktem żywnościowym;
  • NSF H3 – obejmuje smary znane jako rozpuszczalne bądź jadalne. Są one używane do czyszczenia i zabezpieczania przed korozją części maszyn i urządzeń, które mają bezpośredni kontakt z żywnością.

Jak wybrać środki smarne dla maszyn w przemyśle spożywczym?

Poza zgodnością z NSF, która gwarantuje bezpieczeństwo środki smarne dla maszyn w przemyśle spożywczym powinna wyróżniać przede wszystkim wysoka jakość, która przekłada się na efektywność smarowania. Jest to bardzo ważne, ponieważ gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie maszyn i urządzeń oraz wydłuża ich żywotność. Efektywność wpływa także na kwestie ekonomiczne, ponieważ nie tylko ogranicza ryzyko wystąpienia awarii, ale powoduje również, że zastosowany smar bądź olej zdecydowanie dłużej zachowuje swoje parametry. Kolejną istotną kwestią jest uniwersalność, dzięki której wysokiej jakości smary można wykorzystywać w różnych maszynach i urządzeniach. Oczywiście pod warunkiem prawidłowego doboru typu środka smarnego do zastosowania, ponieważ wyróżnić w tym przypadku można:

  • oleje przekładniowe, które chronią elementy maszyn przed zużyciem oraz zjawiskiem tzw. micropittingu, czyli zmęczeniowym uszkodzeniem powierzchni materiału. Powinny zatem między innymi przenosić wysokie obciążenia, a także posiadać wysoki wskaźnik lepkości;
  • oleje hydrauliczne, które jak wskazuje nazwa stosuje się w układach hydraulicznych. Powinny wykazywać między innymi odporność na wodę, a także zapewniać doskonałą ochronę przed korozją części;
  • oleje łańcuchowe, które powinny być między innymi odporne na wymywanie przez wodę oraz zdolne do przenoszenia dużych obciążeń. Mogą zawierać również różnego rodzaju dodatki, np. zabezpieczające maszynę przed zużyciem;
  • oleje sprężarkowe, które powinny nie tylko znakomicie separować wodę, ale również posiadać wysoki wskaźnik lepkości oraz niską temperaturę krzepnięcia. Wszystko to sprawia, że gwarantują zdecydowanie dłuższą eksploatację niż oleje mineralne;
  • oleje procesowe nazywane również białymi, które stosowane są do smarowania i konserwacji maszyn w przemyśle spożywczym;
  • aerozole, czyli środki smarne dostępne w formie umożliwiającej szybką i łatwą aplikację;
  • smary, czyli substancje o doskonałych właściwościach plastycznych, a także zapewniające ochronę między innymi przed korozją, wysokimi temperaturami oraz zimną i gorącą wodą.

Środki smarne stosowane w przemyśle spożywczym – oferta Jota

Przy wyborze środków smarnych dla przemysłu spożywczego najważniejsze jest odpowiednie dopasowanie substancji oraz jej jakość. W związku z tym ofercie Jota dostępne są wyłącznie produkty renomowanych marek, wśród których wyróżnić można:

  • oleje przekładniowe dopuszczone do kontaktu z żywością – Cassida Fluid GL, Cassida Fluid GLE, Nevastane EP, Nevastane XSH, Nevastane SY;
  • oleje sprężarkowe dopuszczone do kontaktu z żywością – Cassida Fluid CR, Nevastane SH;
  • oleje hydrauliczne dopuszczone do kontaktu z żywością – Cassida Fluid HF, Nevastane AW, Nevastane SH;
  • smary plastyczne dopuszczone do kontaktu z żywością – Cassida Grease, Nevastane XMF, Nevastane XS;
  • oleje i spraye do łańcuchów dopuszczone do kontaktu z żywością – Cassida Chain, Nevastane Chain;
  • olejowe nośniki ciepła dopuszczone do kontaktu z żywością – Cassida FM Heat Transfer Fluid, Nevastane HTF.

Podsumowując należy stwierdzić, że prawidłowo dobrane środki smarne w przemyśle spożywczym zapewniają nie tylko prawidłową pracę różnego rodzaju maszyn i urządzeń, ale gwarantują również bezpieczeństwo dla produktów żywnościowych. W związku z tym przy ich zakupie istotna jest zarówno najwyższa jakość, jak i zgodność z obowiązującymi normami NSF.